Myter og fordomme om yoga

Yoga er lige præcis, hvad du gør det til. Yoga handler rigtig meget om hvad der sker i dig og hvad kombinationen af vejrtrækning, nærvær og bevidsthed koblet med fysisk aktivitet, gør ved dig.

Nedenfor har jeg samlet nogle af de gængse “misforståelser”, jeg gerne vil gøre op med.

Du har ikke brug for en “perfekt” krop

Først og fremmest er der ikke noget, der hedder en “perfekt” krop. For det andet er yoga for alle kroppe. Hver Enkelt Én. Dit udseende har absolut intet at gøre med din praksis. Hvordan du ser din krop har alt at gøre med din praksis.

Du behøver ikke kunne røre ved dine tæer

Yoga er så meget mere end fleksibilitetstræning. Du behøver ikke at være fleksibel andre steder end i dit sind.

Det er mere end bare at strække

I yoga findes der mange forskellige skoler, stilarter og former. Du kan som eksempel se mere under vores hold beskrivelser. Nogle er usædvanligt kraftige fysiske træningsprogrammer. Nogle er mere genoprettende og langsomme. Nogle er udelukkende meditative. Uanset om du strækker, styrker eller reflekterer i din yogapraksis, udvides dit anvendelsesområde bestemt langt ud over bare forlængelse af muskler og fascia.

Du behøver ikke at bruge din opsparing på din yogagarderobe

Der findes bestemt meget lækkert yogatøj, men du behøver ikke tøj til mange hundrede kroner for at dyrke yoga. Fokuser hellere på tilstedeværelse og øvelser end tøj – det får du tifold igen.

Det er ikke nogen religion

Yoga er på ingen måde en religion. Det er nærmere en “sti”. I modsætning til hvad du måtte høre i en yogaklasse, dyrker yoga ikke nogen gud (er) eller tilbyder kun én måde at oplyse på. Yoga er en mangesidet, fuldt tilpasningsdygtig måde at finde indre fred med og i dig selv.

Det behøver ikke at være energisk og kraftfuldt

Yoga behøver ikke at være energisk, kraftfuld og svedig for at blive betragtet som en “ægte” praksis. Vælg en stil (eller flere stilarter), der passer til dig. Prøv dig frem og find en praksis, der giver dig mulighed for at vende indad i stedet for udelukkende at fokusere udad.

“OMs” er valgfri

I forlængelse af dette, så behøver du ikke at chante, hvis du føler, at det ikke gør godt for dig. Du behøver ikke at “lave” mudraer eller fokusere på chakraer (energicentre). Yoga handler om dig. Så det eneste du skal gøre er at forblive tro mod dig selv, hvad enten det betyder at du laver alternative øvelser eller springer over fokus på åndedrættet.

Der er ingen skam ved at bruge rekvisitter eller props

Rekvisitter er nogle af dine mest kraftfulde “værktøjer” i en yogaklasse. De er der for at blive brugt, og de tjener et formål. Brug dem. De gør en væsentlig forskel, og de gør dig på ingen måde til “dårligere til yoga”. Tværtimod kan de være medhjælpende til at komme dybere og mere alignet ind i yogastillinger.

At “give slip” er mere end bare en kliché

Vi har alle hørt en yogalærer sige “giv slip” mere end én gang. Det er lidt blevet en kliché. Men det gør det ikke mindre nøjagtigt eller effektfuldt. Så meget er uden for vores kontrol, og yoga lærer os ikke kun at acceptere den kendsgerning, men også at omfavne den. At “slippe” er kun begyndelsen. Den følelse af fred, som det at “give slip” giver, er ubeskrivelig.

Du behøver ikke være vegetar

Yoga er et livsstilsvalg, og ja, der er en del yogier, der vælger at være vegetarer i overensstemmelse med yama (tilbageholdenhed) og ahimsa (ikke-vold), men igen er dette et valg (læs eventuelt mere om yama og ahimsa i artiklen om yoga filosofi). Hver person er forskellig, og enhver person kan fortolke ideologi på sine egne måder. At være vegetar eller fleksibel eller overhovedet ikke er bestemt ikke en forudsætning for at øve yoga.

Du behøver ikke at kunne lave håndstand

Ja, håndstand er super sjovt. Men det er ikke påkrævet. For bange for at vende på hovedet? Spring det over. Eller bedre endnu, lær at møde din frygt, når du er klar til det. I dit eget tempo.

Har du endnu ikke styrken til at balancere på dine hænder? Øv og hav tålmodighed. Yoga handler om rejsen. Der er ikke en destination.

Er du nysgerrig på handstand, så tilmeld dig eventuelt en workshop eller et event med fokus på netop dette, så du lærer hvordan du kan opøve færdigheder og styrke til at sikre en god balanceret håndstand.

Yoga er en intern “praksis

Hvad der sker i vores fysiske kroppe på vores måtte er én ting. Den virkelige yoga er, hvad der sker indeni.

Det handler om åndedrættet

Den fysiske yoga-øvelse får masser af opmærksomhed og anerkendelse, men den virkelige praksis er åndedrætsforbindelsen til kroppen og tilbage igen. Denne bevidste forbindelse er essensen af ​​den praksis, der forbinder vores sinds og ånds indre arbejde med vores fysiske, jordiske kroppe.

Tilstedeværelse er nøglen

Yoga er meningsløs, hvis du ikke er til stede på din måtte. Hvis du simpelthen ”løber gennem bevægelserne” i den fysiske praksis, mister du alle fordelene. På samme måde praktiserer du ikke yoga, hvis du ikke er til stede i livet. Hvis du ikke tager din øvelse af din måtte, så har du mistet essensen og læren i denne praksis. Tilstedeværelse er alt. Alt er nu!

Fordelene ved yoga er større end at opnå en six-pack

Ofte træner vi for at forbedre vores helbred og vores kroppe. Mange bruger yoga som motion for at nå disse mål. Og der er ingen skade i det. Men selvom du kommer til yoga med den eneste hensigt at udvikle en six-pack, vil du næsten med garanti opleve at fordelene og “gevinsten” rækker meget bredere end det. Prøv. Jeg udfordrer dig 😊

Vi er ikke mere oplyste end dig

Yoga lærer os at værdien af og styrken i vores åndedræt, at anerkende vores tanker, at give slip på det, der ikke tjener os, at passe på os selv (både fysisk og mentalt) og uendeligt mere. At praktisere  yoga garanterer ikke oplysning, men det sender (forhåbentlig!) dig på en vej mod det, en vej mod accept og indre fred.

Dette gør på ingen måde yogier bedre end nogen anden. Og enhver, der handler på den måde, er slet ingen yogi. Yoga lærer os det modsatte, at vi alle er ens og det samme, at det guddommelige i mig ser, ærer og bukker for det guddommelige i dig. Yogier er ikke “mere” oplyste. De prøver heller ikke at være det. Vi prøver bare at finde ud af dette liv, på samme vis som alle andre.

Yoga er en livslang praksis

Der er ingen “ende” på yoga. Du finder ikke den perfekte håndstand eller bliver pludselig “oplyst”. Yoga er en praksis. Og det er netop det: For evigt fortsat, for evigt mere nuanceret og for evigt “videreudviklet”

God fornøjelse med din yogapraksis!

Meditation. Nærvær og tilstedeværelse

JA TAK!

Jeg vil gerne modtage

særlige fordele og tilbud

Fantastisk! Du er nu tilmeldt nyhedsbrevet

Der opstod en fejl da vi behandlede din tilmelding

Jeg giver samtykke til indsamling og behandling af mine personoplysninger. Samtidig giver jeg samtykke til at modtage nyhedsbreve og markedsføring fra Yoga-treat.dk.